Historia marki

Historia naszych pierwszych 70 lat określa to kim jesteśmy. Na markę Enervit składa się przede wszystkim energia i witalność, nauka i innowacje, sport i zdrowie, pozytywne żywienie oraz zrównoważony rozwój. Czerpiąc siłę z tej tożsamości, zawsze podchodziliśmy do świata i przyszłości z fachowością, pasją i szacunkiem, mając na celu niesienie pomocy ludziom w poprawie ich jakości życia.

 

1954 Rozpoczęcie działalności jako Also Laboratori

Paolo Sorbini, farmaceuta i ojciec Maurizii, Giuseppe’a („Pino”) i Alberta – którzy obecnie są odpowiednio Dyrektorem, Dyrektorem Zarządzającym i Prezesem Enervit – założył Also Laboratori w Mediolanie przy Via Vitruvio 39. Nazwa Also, krótka i treściwa, była zabawnym połączeniem dwóch nazwisk rodzinnych: najlepszego przyjaciela Alberta oraz jego własnego.

1963 Sprowadzenie fitoterapii do Włoch

Wyczuwając ogromny potencjał rozwoju naturalnych produktów, Paolo Sorbini skontaktował się z dwiema niemieckimi firmami produkującymi naturalne receptury fitoterapeutyczne – Ravensberg i Schwabe. Dzięki temu Also zaczął importować i dystrybuować kilka z tych receptur, będąc tym samym pierwszą firmą podejmującą te działania we Włoszech.

1972 Wprowadzenie na rynek TAC

W laboratoriach Also narodził się „rewolucyjny” pomysł. To były burzliwe lata wczesnych lat 70. i wciąż nieświadome swojego potencjału Włochy. Also postanowiło postawić na badania dietetyczne. Na rynek wprowadzono produkt, który stanowił punkt zwrotny na scenie włoskiej: TAC, skrót od terapia a-calorica (leczenie a-kaloryczne), pierwszy niskokaloryczny słodzik.

1973 Inauguracja pierwszej fabryki produkcyjnej i Giroclinica

W tym roku miały miejsce dwa ważne wydarzenia. W miejscu o wyjątkowej wartości przyrodniczej – ale także o wielkiej wartości emocjonalnej dla rodziny Sorbini – otwarta została pierwsza fabryka produkcyjna (nadal bijące serce Enervit) w Zelbio, w Pian del Tivano, kilka kilometrów od Jeziora Como.

 

Ale 1973 rok był także rokiem, w którym powstała współpraca między Enervit a Giro d’Italia, trwająca trzydzieści lat – przekładała się na trzydzieści edycji, ponad 100 000 km i 10 000 testów laboratoryjnych przeprowadzanych przed, w trakcie i po wyścigach za pomocą nowoczesnego mobilnego laboratorium, słynnej „Giroclinica”. Ten w pełni wyposażony ośrodek pomocy medycznej i dietetycznej był na miejscu dla uczestników, dających z siebie wszystko podczas trzytygodniowego wyścigu.

1974 Stworzenie marki Enervit

Dwadzieścia lat po założeniu Also, powstała nowa marka: Enervit – doskonałe połączenie energii i witalności. Celem było wprowadzenie linii produktów dla osób uprawiających sport. Była to dość odważna decyzja, biorąc pod uwagę, że została opracowana w czasie, gdy żywienie nadal uważane było za nieistotne dla osiągnięć fizycznych. Wyniki szybko nadeszły: na samym początku roku, pierwszy produkt marki Enervit został wprowadzony na rynek, zatwierdzony do produkcji i sprzedaży przez włoskie Ministerstwo Zdrowia 30 października 1973 roku.

1976 Wprowadzenie drużyny Equipe Enervit

Miłość do sportu połączona z miłością do nauki przyciągnęła do młodej marki zespół ludzi o wielkiej wiedzy na temat żywienia i sportu, badaczy i naukowców, których Pino Sorbini – inspirowany słynną francuską gazetą sportową L’Équipe – zaproponował nazwać „Equipe Enervit”. Do dziś ten cenny zespół przyciąga lekarzy, naukowców i specjalistów technicznych, którzy współpracują z mistrzami, aby nadal pisać nowe strony historii żywienia sportowego.

1982 „Silny i szczupły”

Dzięki pracy firmy z wieloma sportowcami biorącymi udział w Igrzyskach Olimpijskich w Moskwie w 1980 roku powstał Enervit Protein, pierwszy zastępczy posiłek przeznaczony dla osób chcących schudnąć. Jego hasłem było „Silny i Szczupły” i właśnie to było celem tych, którzy go kupowali. Motto stało się takim stylem życia, że zainspirowało grupę wydawniczą Fabbri do użycia go jako tytułu encyklopedii o zdrowiu „Strong and Lean”. Ten sukces zbiegł się z rekordowymi wydarzeniami: Sarą Simeoni, pierwszą kobietą na świecie, która przeskoczyła 2,01 metra w skoku wzwyż, oraz Maurizio Damilano, złotym medalistą w Moskwie.

 

1983 Udział z Azzurra w Pucharze Ameryki

Enervit wsparł Azzurrę, pierwszą włoską jachtową drużynę, która wzięła udział w Pucharze Ameryki, zajmując trzecie miejsce. Dla tego przedsięwzięcia sportowego opracowano innowacyjny projekt żywieniowy specjalnie dla załogi. Żywienie sportowe dotychczas nie było priorytetem w przygotowaniach zawodniczych.

 

1984 Tworzenie prawdziwego arcydzieła: Rekord Godzinny Mosera

Dzięki wsparciu cennego zespołu, Enervit brał udział w wielu wysiłkach mistrzów. W 1984 roku spełnił się wspaniały sen: zorganizowano rekord godzinny Francesco Mosera w Meksyku. Z tej okazji wprowadzono ważne innowacje w obszarze kolarstwa, nowe metody treningowe, a także opracowano zaawansowany monitor rytmu serca przeznaczony do przeprowadzania konkretnych testów: Testequipe. Ale to nie wszystko. Powstały też koła dyskowe lentikularne, aby poprawić aerodynamikę specjalnie wykonanego roweru mistrza, a także rewolucyjne strategie żywieniowe. Wynik? Francesco Moser pobił rekord Eddiego Merckxa i, z wynikiem 51,151 km, przeszedł na zawsze do historii sportu.

 

1985 Tworzenie historii włoskiego futbolu u boku Juventusu

Od kolarstwa do piłki nożnej: Enervit zaczęło współpracować z Juventusem. Lekarz drużyny, Francesco La Neve, powierzył dietetykom Equipe Enervit wdrożenie najnowszej wiedzy naukowej w dziedzinie żywienia. Postanowili przyjąć spersonalizowaną strategię żywieniową, poprawiającą wydajność fizyczną zawodników podczas treningów. Wyniki były namacalne: Juventus nie tylko wygrał mistrzostwa krajowe, ale także odniósł międzynarodowe zwycięstwa, Ligę Mistrzów i Puchar Interkontynentalny.

1986 Podążanie za Reinholdem Messnerem do niesamowitych wysokości

Dzięki wsparciu Enervit i jego Equipe, Reinhold Messner ukończył zdobywanie wszystkich czternastu ośmiotysięczników na świecie, przechodząc do historii alpinizmu jako pierwszy, który zdobył je wszystkie – i to bez dodatkowego tlenu. Messner zdobył naukową wiedzę o sporcie dzięki swojemu doświadczeniu zdobywania Himalajów: problemy podczas wspinaczki na ekstremalnie wysokich wysokościach bez butli z tlenem, zmęczenie mięśni, uzupełnianie białka, wody i soli.

Zdobycie ostatniego szczytu w 1986 roku, Lhotse w Nepalu, zbiegło się z zakończeniem ważnego badania przeprowadzonego przez członków Equipe Enervit, którzy przebywali na obozie bazowym. Ale wyzwania i badania tam się nie skończyły. Kolejne badania skupiały się na dostawie specjalnych pokarmów i suplementów, gdy Messner z powodzeniem przeszedł Antarktykę, aby dotrzeć do Bieguna Południowego w 1990 roku. Ten udany wysiłek został poprzedzony wyprawą na Grenlandię, którą przeszedł z wschodu na zachód w 1993 roku.

1990 Pokonywanie stoków z Alberto Tombą

Z Equipe Enervit u boku, olimpijski mistrz Alberto Tomba powrócił po trudnym okresie po zdobyciu złotych medali olimpijskich w 1988 roku. W sezonie 1991-1992 zanotował dziewięć zwycięstw, w tym złoto w slalomie gigancie i srebro w slalomie na Igrzyskach Olimpijskich w Albertville. W 1995 roku, dwadzieścia lat po Gustavie Thöni, przyniósł do Włoch tytuł ogólnego zwycięzcy Pucharu Świata, odnosząc jedenaście zwycięstw.

1995 Powrót do piłki nożnej z Milanem

Po Juventusie, drużyna piłkarska Milan zwróciła się również do Equipe Enervit, aby poprawić wydajność swoich zawodników. Doświadczenie Enervit Equipe, zdobyte w różnych dyscyplinach sportowych oddane zostało do dyspozycji personelu medycznego drużyny. Zawodnicy otrzymali szczegółowe informacje żywieniowe oraz odpowiednie suplementy na czas treningów i meczów. Zwycięstwa szybko nadeszły – zarówno we Włoszech, jak i poza granicami Europy.

1996 Wyprawa do Tybetu w poszukiwaniu długowiecznych populacji

Ten rok był rokiem wielkiej podróży do Tybetu, aby odkryć botaniczne sekrety najdłużej żyjących populacji żyjących na dużych wysokościach – takich jak Hunza, znanych z wyjątkowego zdrowia, które pozwala im żyć ponad sto lat.

 

 

2008 Od szatni do Giełdy Papierów Wartościowych

To był ważny rok dla Enervit. Nie tylko zmienił swoją nazwę na Enervit S.p. A., ale osiągnęła także finansowy sukces: został notowany na Giełdzie Papierów Wartościowych w Mediolanie.

 

 

2012 Wizyta w Chile w celu zbadania jagody maqui

Wielkie podróże w celu odkrywania najdłużej żyjących populacji trwały dalej. Po Mauritiusie w 2002 roku – gdzie powstał Enervit Research Center zajmujący się ekstrakcją policosanolu z trzciny cukrowej – przyszedł czas na Chile. Tam Enervit odkrył nadzwyczajne właściwości przeciwutleniające specjalnej jagody zdolnej do przetrwania w ekstremalnych warunkach klimatycznych- maqui, która stała się cechą nowego produktu opartego na skoncentrowanym ekstrakcie tego owocu.

2015 Otwarcie drugiej fabryki produkcyjnej w Erba

Po fabryce w Zelbio, Enervit otworzył drugą fabrykę produkcyjną, tym razem w Erba: nowoczesne, wysokotechnologiczne, zautomatyzowane centrum całkowicie bezglutenowe i bez oleju palmowego, dedykowane produkcji batonów funkcjonalnych. Ten odważny wybór nie tylko podkreślił zaangażowanie w inwestowanie w lokalne terytorium, w przeciwieństwie do oddawania produkcji w obce ręce, ale jednocześnie okazał się trampoliną na drodze do międzynarodowego rynku.

2018 Enervit Oficjalnym Partnerem Żywieniowym IRONMAN®

Udostępnienie produktów i strategii żywieniowych Enervit zawodnikom biorącym udział w zawodach Ironman w całej Europie – to było celem, który udało się osiągnąć Enervit w 2018 roku. Ta okazja stała się możliwa dzięki współpracy z IRONMAN, jedną z głównych organizacji skupiających się na organizacji zawodów wytrzymałościowych.

2020 Powrót do dużych zawodów kolarskich z dwoma drużynami UCI World Tour

Mimo globalnego zastoju spowodowanego pandemią, Enervit kontynuował wsparcie kolarstwa jako sponsor, dzięki czemu świętował zwycięstwa dwóch wielkich mistrzów: Tadeja Pogačara z UAE Team Emirates, który wygrał Tour de France, oraz Lizzie Deignan z Trek-Segafredo, która triumfowała w czwartej kobiecej edycji Liège-Bastogne-Liège.

2021 Spoglądając w przyszłość, pozostając wiernym sobie

Dla Enervit rok rozpoczął się barwami złota: AS Volley Lube zdobyła Puchar Włoch; Federico Pellegrino zwyciężył w Pucharze Świata w biegach narciarskich w kategorii sprint; a Petra Vlhová zdobyła Puchar Świata w narciarstwie alpejskim. Ponadto Virtus Segafredo Bologna wygrała mistrzostwa włoskie w koszykówce, podczas gdy Tadej Pogačar ponownie zwyciężył w Tour de France z drużyną UAE Team Emirates. Enervit utrwalił swoje zaangażowanie w pozytywne żywienie, ustanawiając się jako „Firma Pozytywnego Żywienia”.

2023 Zrównoważony i udany: perspektywa modelu rozwoju

Poprzez opublikowanie swojego pierwszego raportu zrównoważonego rozwoju, Enervit dążył do stworzenia innowacyjnego modelu rozwoju, którego celem była nie tylko poprawa zrównoważenia w łańcuchu produkcyjnym, ale także promowanie odpowiedzialnego zachowania na frontach środowiskowym, ekonomicznym i społecznym. Wprowadzono nową linię produktów energetycznych, dedykowaną sportowcom dążącym do osiągnięcia maksymalnej wydajności podczas sportów wytrzymałościowych – C2:1PRO. W tym samym czasie batony białkowe Enervit The Protein Deal zdobyły nagrodę za najlepszy produkt spożywczy 2023 w kategorii Przekąski i Aperitivo. Odnotowano również duże sukcesy w sporcie: Enervit kontynuował współpracę jako Oficjalny Partner Żywieniowy z UAE Team Emirates i wspierał Tadeja Pogačara, białą koszulkę w Tour de France, zwycięzcę Giro di Lombardia i mistrza Tour of Flanderse

E-mail

sklep@enervit.pl

Telefon

(+48) 739-001-433